• Discover your own tree
  • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
  • Zie direct je CO2 compensatie

    De ultieme gids voor winterharde dakbomen
    • Delen:

    05 / May / 2023

    De ultieme gids voor winterharde dakbomen

    De ultieme gids voor winterharde dakbomen! Lees alles over deze prachtige bomen!

    Bij Bomenkopen.nl zijn we dol op bomen, en we willen jou graag helpen om de perfecte boom voor jouw tuin te vinden. In deze uitgebreide gids bespreken we winterharde dakbomen, die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook bestand tegen kou en vorst. Laten we samen de beste winterharde dakbomen voor jouw tuin ontdekken en leren hoe je ze plant en onderhoudt!

    Wat zijn dakbomen?

    Dakbomen zijn bomen die op een specifieke manier zijn gesnoeid en gevormd om een platte kroon te creëren. Dit zorgt voor een natuurlijke parasol van bladeren, ideaal voor schaduw en een unieke uitstraling in je tuin.

    Waarom kiezen voor winterharde dakbomen?

    Nederland kent koude winters en vorstperiodes. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor bomen die bestand zijn tegen deze omstandigheden. Winterharde dakbomen hebben hier geen problemen mee en blijven gezond en mooi, zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar.

    Top 5 winterharde dakbomen

    1. Dakplataan (Platanus × acerifolia): De dakplataan is populair vanwege zijn snelle groei en sterke, winterharde eigenschappen. De grote, opvallende bladeren zorgen voor veel schaduw in de zomer.
    2. Amberboom als dakboom (Liquidambar styraciflua): De dakeik is een sterke, winterharde boom met langzame groei en prachtige bladeren die verkleuren in de herfst. Het is een ideale keuze voor een onderhoudsarme, duurzame dakboom.
    3. Dakmoeraseik (Quercus palustris): Deze winterharde dakboom heeft een aantrekkelijke herfstkleur en is goed bestand tegen ziekten en plagen. De dakmoeraseik is een uitstekende keuze voor natte of vochtige bodems.
    4. Daklinde (Tilia × europaea): De daklinde is een sterke, winterharde boom met geurende bloemen die bijen aantrekken. Het dichte bladerdak biedt veel schaduw, waardoor het een ideale keuze is voor zonnige tuinen.
    5. Daksierpruim (Prunus cerasifera Nigra): Deze winterharde dakboom heeft prachtige bloesems in het voorjaar. De daksierpruim is een uitstekende keuze voor kleinere tuinen en biedt veel seizoensinteresse.

    Aanplanting van winterharde dakbomen

    Bij het planten van een winterharde dakboom is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van je tuin, de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht die de boom zal ontvangen. Kies een geschikte plek in je tuin met voldoende ruimte voor de boom om te groeien. Zorg er daarnaast voor dat je de boom plant tijdens het ideale plantseizoen, wat meestal in de herfst of het vroege voorjaar is, wanneer de grond nog vochtig is.

    Graaf een plantgat dat ongeveer twee keer zo breed en even diep is als de kluit van de boom. Plaats de boom in het gat en zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondniveau.

    Vul het gat met aarde en druk het stevig aan. Geef de boom na het planten ruim water.

    Onderhoud van winterharde dakbomen

    Winterharde dakbomen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, maar er zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat ze gezond en mooi blijven.

    1. Snoeien: Het is belangrijk om je dakboom regelmatig te snoeien om de gewenste vorm te behouden en dode of beschadigde takken te verwijderen. Snoei de boom bij voorkeur in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint.
    2. Water geven: Winterharde dakbomen zijn over het algemeen goed bestand tegen droogte, maar het is belangrijk om ze regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond rondom de boom vochtig blijft, maar niet doorweekt.
    3. Bemesten: Bemest je dakboom in het voorjaar met een uitgebalanceerde meststof om een gezonde groei en bloei te bevorderen. Volg de aanbevelingen op de verpakking van de meststof voor de juiste dosering en toepassing.
    4. Ongediertebestrijding: Controleer je dakboom regelmatig op tekenen van ziekten of plagen, zoals bladluizen of schimmelziekten. Behandel eventuele problemen snel met de juiste bestrijdingsmiddelen of biologische methoden om verdere verspreiding te voorkomen.

    Interessante weetjes over winterharde dakbomen

    • Dakbomen worden al eeuwenlang gebruikt in landschapsontwerp en stadsplanning, vanwege hun esthetische waarde en praktische voordelen zoals schaduw en privacy.
    • Sommige dakbomen, zoals de dakeik en de daklinde, zijn inheems in Nederland en vormen een belangrijk onderdeel van ons natuurlijke erfgoed.
    • Winterharde dakbomen zijn niet alleen geweldig voor je tuin, maar dragen ook bij aan het milieu door CO2 op te slaan en de luchtkwaliteit te verbeteren.

    Welke zaadje is er geplant?

    Winterharde dakbomen zijn een uitstekende keuze voor tuinen in koudere klimaten, zoals Nederland. Ze bieden prachtige esthetiek, schaduw en zijn bestand tegen vorst en kou. Met de juiste keuze, aanplanting en onderhoud, kan een winterharde dakboom je tuin omtoveren tot een groene oase. Ontdek het uitgebreide assortiment winterharde dakbomen bij Bomenkopen.nl en vind de perfecte boom voor jouw tuin en geniet van een milieuvriendelijke, groene ruimte waar jij en je gezin van kunnen genieten.

    Waarom kiezen voor Bomenkopen.nl?

    Bij Bomenkopen.nl zijn we gepassioneerd over het aanbieden van de beste kwaliteit bomen voor elke tuin. Onze winterharde dakbomen worden gekweekt volgens eeuwenoude tradities, waardoor je kunt rekenen op gezonde en sterke bomen die jouw tuin omtoveren tot een ware eyecatcher.

    Ontdek jouw eigen boom

    Twijfel je nog steeds over welke winterharde dakboom het beste bij jouw tuin past? Geen zorgen! Kom langs bij onze boomkwekerij en ontdek jouw eigen boom. Je kunt op eigen houtje rondkijken of met onze hulp de ideale boom vinden die aan al jouw wensen voldoet.

    Milieuvriendelijkheid staat bij ons hoog in het vaandel

    Wanneer je een boom bij ons koopt, laten we je direct zien wat de CO2-compensatie van jouw favoriet is. Zo weet je precies welke positieve impact jouw nieuwe groene vriend heeft op het milieu. Samen kunnen we bijdragen aan een groenere wereld.

    Advies over winterharde dakbomen

    Als je van plan bent om een winterharde dakboom te kopen, maar je komt er niet helemaal uit, dan staan wij graag voor je klaar met tips en adviezen. Neem contact met ons op door te e-mailen naar [email protected]. Wil je dat wij contact met jou opnemen? Super! Laat dan je gegevens achter in ons contactformulier. Of kom langs bij onze boomkwekerij en stel je vragen persoonlijk aan onze experts.

    Dus, ben je klaar om een prachtige winterharde dakboom aan je tuin toe te voegen? Bezoek dan Bomenkopen.nl en ontdek ons uitgebreide assortiment. Wij zorgen ervoor dat je met een glimlach jouw perfecte boom kiest en een groene oase creëert waar je jarenlang van kunt genieten.

    Meer inspiratie

    Bomentips van Bomenkopen.nl

    • Beukenhaag snoeien
      04/Apr/24

      Heb je een mooie beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat Fagus of Carpinus er op zijn best uitziet.

      Bekijkarrow
    • 5 fascinerende feitjes over amberbomen!
      02/Feb/24

      In deze blog hebben we vijf boeiende feitjes voor je verzameld over amberbomen, lees dus snel verder!

      Bekijkarrow
    • Waarom onze plataanbomen een plekje verdienen in jouw tuin!
      02/Feb/24

      In deze blog vertellen we je meer over de plataan en waarom deze boom absoluut een plekje verdient in jouw tuin!

      Bekijkarrow
    • Een nieuwe boom planten, maar wanneer?
      28/Jan/24

      Een nieuwe boom planten, maar wanneer? Je wilt je tuin compleet maken met een nieuwe groene vriend. Maar wanneer kun je jouw boom het beste planten? In dit blog geeft Bomenkopen.nl je tips!

      Bekijkarrow

    Bekijk alle berichten arrow

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen