• Discover your own tree
 • Tijdelijk gratis verzending van bomen in NL!
 • Zie direct je CO2 compensatie
Wist je dat het nu tijd is om bomen aan te planten? Binnen 5 werkdagen gratis bezorgd!


  Doe het lekker zelf-instructies

  Hoe plant ik een boom?

  Gat graven

  Het gat moet ongeveer twee keer de hoogte en twee keer de breedte van het wortelgestel hebben. Maak vooral de onderlaag goed los om de waterafvoer te bevorderen. Als deze laag niet wordt weggehaald, kan er water blijven staan in het gat. Hierdoor gaan de wortels van de boom rotten en dat wil je natuurlijk niet.

  Aanplanten

  De boom moet op de juiste diepte geplant worden. Wat is dan de juiste diepte, vraag je je af? Dat is makkelijk te zien: de stam en de wortelhals (bij wortelgoed) hebben een andere kleur. Bomen met blote wortel, ook wel wortelgoed genoemd, moeten zo snel mogelijk na levering geplant worden. Bij het planten houd je de bovenkant van de kluit of pot aan. Haal de pot of zak van de kluit af en… planten maar! Maar let op: nooit te diep. Bij leibomen of dakbomen zorg je er ook voor dat de rekken op dezelfde hoogte komen. Slechte afwatering? Dan is het verstandig om drainage aan te leggen. En dan… Nu kun je het gat opvullen met een zak potgrond. De potgrond meng je met de uitgegraven grond. Bij bomen met een kluit mogen de ijzeren korf en jute nooit verwijderd worden. Waarom niet, wil je weten? Anders valt de kluit uit elkaar en beschadigt het wortelgestel.

  Wat voor een kluit heeft mijn boom?

  Bomen met wortelkluit

  Een boom met wortelkluit wordt bezorgd met kale wortel. Bomen met wortelkluit leveren wij alleen bij een bepaald aantal bomen. Bomen met kale wortel worden altijd bezorgd met een zwart plastic zak om de wortels dit voorkomt uitdroging. De boom moet gelijk naar levering geplant worden.

  Bomen met plastic plantzak

  Een boom in plastic plantzak wordt geleverd in een zak die meestal zwart en soms wit van kleur is. Deze plastic plantzak is niet verteerbaar en dient verwijderd te worden voordat de boom in de volle grond geplant wordt.

  Bomen met draadkluit

  Een boom met draadkluit wordt bezorgd met jute en gaas om de wortelkluit. De draadkluit mag NOOIT verwijderd worden! Deze draadkluit zorgt er namelijk voor dat alle wortels met grond bij elkaar worden gehouden. Verwijderd je dit wel dan valt de kluit met grond uit elkaar en kunnen de wortels afscheuren, waardoor de boom dood kan gaan. Je moet het jute engaas dus laten zitten, want deze verteren vanzelf in de grond.

  Bomen met hardplastic pot

  Een boom in hard plastic pot is te herkennen aan het harde plastic en aan de meestal zwarte kleur. Deze pot is niet verteerbaar en dient dus voordat je de boom plant verwijdert te worden. Verwijder de pot altijd voorzichtig, zodat je de wortels niet beschadigd.

  Boompalen

  Wij adviseren je om bij iedere boom één of twee boompalen te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de boom scheef waait. Bovendien bevordert een boompaal de wortelgroei. Wanneer je één boompaal plaatst, is het verstandig om deze op de windkant te zetten. De palen plaats je altijd buiten de kluit of pot. Bij wortelgoed is dit 30 tot 40 cm. Tip: je kunt de boompalen een handje helpen door de gaten voor te boren met een grondboor en na te slaan met een hamer. Hierdoor staan de palen het stevigst. Vergeet ook niet om de grond rondom de palen goed aan te stampen. De boomband wikkel je in een acht-vorm om de paal en boom. Daarna sla je met een hamer de boomnagels in de band en zit de boompaal vast.

  Water geven

  Bomen met kale wortel (wortelgoed) plant je wanneer de bomen in rust zijn. Er zitten dan nog geen bladeren aan en de boom verdampt niet. Je hoeft de boom daarom voorlopig nog geen water te geven. Wel is het verstandig om bij het aanplanten een emmer water te doen zodat de grond goed tussen de wortels zakt. Bomen met kluit of pot? Om de grond goed te laten zakken, mag je jouw boom bij aanplant water geven. Zodra het voorjaar is, geef je ‘m - met mate - twee keer per week water. De boom moet dan zelf gaan ‘zoeken’. Als het warmer wordt en er zit meer blad aan de bomen, dan mag je jouw boom om de twee à drie dagen water geven. Bij tropische temperaturen elke dag.

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »