Waar komt de leilinde vandaan? Wist je dat de linde een echte Europese boom is? Hij komt vooral voor in gebieden met een gematigd klimaat. Ook in Nederland kun je dit groene maatje in het wild tegenkomen. Vroeger werden deze bijzondere bomen ingezet als bliksemafleider. Daarna werd de leilinde heel populair om schaduw te creëren rondom boerderijen. Deze boom is dus al eeuwenlang een favoriet in Nederland! Ze kunnen ook nog eens heel erg oud worden. Dan moet je ze uiteraard wel goed verzorgen.
Leilindes: zo kies je jouw favoriet Het is je vast niet ontgaan: in leilindes heb je vele soorten en maten. Ze zijn stuk voor stuk geschikt om te leiden. De meest voorkomende leilinde is de Tilia europea Pallida . Deze groene rakker wordt ook wel ‘Koningslinde’ genoemd. Waarom dat zo is? Het is de koning onder het groenrijk: deze boom is geschikt voor grote en kleine tuinen, biedt bescherming tegen zon en wind én geeft je privacy. Vaak staan deze bomen, de leilindes dus, in een rijtje om een terreingrens aan te geven. Ze dienen daardoor ook als begrenzing van een tuin of kantoorpand.
Een lindeboom kan wel tegen een stootje Naast de Koningslinde, de Tilia europea Pallida, is ook de Tilia platyphyllos of Tilia cordata Greenspire populair. Deze lindeboom wordt ook wel de kleinbladige of winter-leilinde genoemd. Deze winterharde en bladverliezende boom bloeit in de maanden juni en juli met geurende bloemen. Hier komen onder andere vlinders en bijen op af. Deze lindeboom is dus niet alleen een plaatje om te zien, maar ook nog eens een milieuvriendelijk exemplaar. De Greenspire is niet vies van een zonnestraaltje en doet het daardoor ook goed in kustgebieden waar veel wind staat. Nog een voordeel: hij groeit op alle soorten grond. De leilinde heeft een rekwerk van 150 cm breed en 100 cm hoog met 4 lagen.
Zoek jouw leilinde uit in onze kwekerij Wil je zelf een leilinde uitzoeken in onze boomkwekerij? Maak kennis met ons bijzondere concept: DISCOVER YOUR OWN TREE. Dat ‘ontdekken’ mag je helemaal alleen doen óf met onze hulp. Want dat doen we maar wat graag, jou adviseren over leilindes . Zodat jij de allermooiste vindt voor jouw tuin of kantoorpand. Waar je ook voor kiest, we denken samen met jou aan ons klimaat. Bij iedere lindeboom laten we je weten hoeveel CO2-uitstoot je bespaart. Zet ook een stap in de groene richting met de aankoop van leilindes ! Op zoek naar een andere soort leiboom? Bekijk dan ook onze leilaurier , lage leibomen en leifruitbomen .
Je leilinde planten. Zo doe je dat! Je nieuwe aanwinst is bij jou thuis bezorgd door Bomekopen.nl. Nu is het tijd om hem of haar een mooi plekje te geven in de tuin. Maar hoe kun je een leilinde het beste planten? In een aantal simpele stappen leggen we je het uit:
De juiste plek: Als eerste ga je op zoek naar een geschikte plek bij jou in de tuin. Meet goed uit of hij qua formaat op de plek past en dat hij voldoende groeiruimte heeft. Let ook op andere bomen die je in de omgeving gaat/wilt plaatsen.Graaf een gat: Graaf een groot gat zodat de pot of kluit van de boom er ruim in past.Plaats de leilinde: Laat je nieuwe vriend heel langzaam in het gat zakken. Let er op dat de bovenkant van de kluit of pot niet te diep in de grond gaat. Zet hem uiteraard mooi recht.Geef ruim water: Geef je boompje ruim water voordat je het gat dichtgooit. Maak het gat vervolgens dicht, stamp de grond aan en geef nogmaals water.Plaats palen: Om de boom te ondersteunen, is het belangrijk dat je boompalen plaatst. Maak de leilinde aan palen vast, zodat hij niet omvalt bij het minste of geringste zuchtje wind. Let er op dat de boom stevig staat, je wilt namelijk niet dat de boom gaat wiebelen. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de groei.Laat ons weten als je meer tips nodig hebt voor het aanplanten van je nieuwe leilinde! We helpen je namelijk graag verder.
Zo moet je jouw leilinde verzorgen Je hebt een prachtige leilinde gekocht bij Bomenkopen.nl en hem in je tuin geplant. Nu hoef je hem alleen nog op de juiste manier te verzorgen. Maar hoe pak je dat precies aan? Geen nood! Wij voorzien je graag van de nodige tips, zodat jij je groene vriend optimaal kunt laten groeien en bloeien. We zetten een aantal tips voor je op een rij:
De eerste paar weken nadat je de boom hebt aangeplant, is het van belang dat je hem veel water Voorzie hem dagelijks of om de dag van een emmertje. Zo kan de grond goed om de haarwortels heen sluiten en zal de leilinde beter aanslaan. Snoei de leilinde in de winter- en zomerperiode . Zorg ervoor dat hij mooi binnen het rek blijft. Gebruik hiervoor een gewone goede snoeischaar.Meer advies nodig voor het verzorgen van je plant? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Vragen over leilindes? Stel ze gerust! Wil je meer weten over lindebomen ? Of over het prijskaartje of de verzendmogelijkheden van een lindeboom ? Neem dan contact met ons op door middel van ons contactformulier. Stuur je liever een e-mail? Dat mag ook: [email protected] . Je kunt ons ook het hemd van het lijf vragen tijdens een bezoek aan onze boomkwekerij. Het adres is Lakemondsestraat 32 in Opheusden, gemeente Neder-Betuwe. Tot snel!
Veel gestelde vragen over leibomen Wat is het voordeel van een leilinde? Zie jij dat wel voor je, leilinde bomen in je tuin? Het bijzondere aan deze bomen is dat de takken naar beneden gebogen zijn, in horizontale stand. De bekendste in zijn soort? De leilinde bomen winnen steeds meer aan populariteit. Leibomen zijn dankzij hun vorm hartstikke handig tegen nieuwsgierige aagjes: ze zorgen voor flink wat privacy.
Hoe moet je een leilinde planten? (TIP!) Graaf een gat van ongeveer twee keer de hoogte en twee keer de breedte van het wortelgestel. De boom moet op de juiste diepte geplant worden. Wat is dan de juiste diepte, vraag je je af? Dat is makkelijk te zien: de stam en de wortelhals (bij wortelgoed) hebben een andere kleur. Bomen met blote wortel, ook wel wortelgoed genoemd, moeten zo snel mogelijk na levering geplant worden. Bij het planten houd je de bovenkant van de kluit of pot aan. Haal de pot of zak van de kluit af en… planten maar! Maar let op: nooit te diep. Bij leibomen of dakbomen zorg je er ook voor dat de rekken op dezelfde hoogte komen. Slechte afwatering? Dan is het verstandig om drainage aan te leggen. En dan… Nu kun je het gat opvullen met een zak potgrond. De potgrond meng je met de uitgegraven grond. Bij bomen met een kluit mogen de ijzeren korf en jute nooit verwijderd worden. Waarom niet, wil je weten? Anders valt de kluit uit elkaar en beschadigt het wortelgestel.
Welke leilinde past het beste in mijn tuin? Bomenkopen.nl heeft 6 verschillende soorten leilinde. Het verschil zit vooral in blad en groeisnelheid. Weten welke het beste bij jou past? Vraag het ons!
Wanneer moeten leilinde gesnoeid worden? Je kunt een leilinde het beste snoeien tussen november en maart.
Kan ik ook mijn eigen leilinde uitzoeken op de kwekerij? Ja! Daar staat 'ie, jouw favoriete boom. Je weet het zeker: die boom past perfect in je tuin of bij je bedrijventerrein. Maar dan slaat plots de twijfel toe. Op de foto kan 'ie er net wat anders uitzien dat in het echt, en dat zou toch een domper zijn. Wil je zeker weten dat je hart ook een sprongetje maakt als ‘ie voor je staat? Dat snappen we helemaal! Maak kennis met ons unieke concept: Discover your own tree, waarbij je een ‘ontdekkingstocht’ maakt door onze boomkwekerij. Helemaal op eigen houtje of met onze hulp, natuurlijk. Want dat doen we maar wat graag, jou adviseren. Over al onze bomen, hagen en accessoires.