- Beoordeeld met een
- Gratis verzenden boven 99,-
- Zie direct je CO2 compensatie
Zie jij dat wel zitten, een prachtige leilinde in je tuin? Of gaat jouw hart sneller kloppen van een olijfboom? Of tóch liever een dakboom? Voordat je jouw favoriet in huis haalt, correctie: tuin, is het verstandig om op een aantal dingen te letten. Wij hebben vijf tips voor je:
1. Welke ‘functie’ heeft je boom?
Wil je lekkere kersen kunnen plukken in je tuin? Of moet jouw favoriet fungeren als parasol? Bedenk goed waarom je een boom in je tuin wilt en wat je daarmee wil uitstralen. Want een boomhut in een leilinde bouwen, is geen goed idee, kunnen we je garanderen.
2. Welk uitzicht wil je hebben?
Beeld je eens in. Je zit lekker in je tuin op een mooie zomerdag in juni. Met of zonder cocktail, dat ligt aan jouw rijke fantasie. Wil je dan uitkijken op bomen met één stam of gaat jouw voorkeur uit naar meerstammige bomen? Want het maakt nogal verschil hoor, of je een aantal meerstammige bomen op een rij zet óf een flink aantal bomen met één stam. Bij die meerstammige bomen kun je nog door de stammen en takken heen kijken en iets van je omgeving zien. Bij bomen met één stam is dat net iets lastiger.
3. Ga je voor lekker fleurig of voor groen?
Een bloesemboom of een steeneik. Ze zijn beide prachtig, maar er zit nogal verschil in. Een bloesemboom is, zoals de naam al doet vermoeden, bloemrijk. Fleurig. Een steeneik heeft ook zo zijn charme: een groenblijver die ook nog eens voor flink wat beschutting zorgt. En dan heb je nog vele soorten, zoals fruitbomen. Stel je voor: een appelboom in je tuin. Heb je zin in een lekkere, groene of rode appel? Je plukt ze zo uit je boom. De Malus domestica Granny Smith, bijvoorbeeld.
4. Snoeiwerk: heb je groene vingers?
De ene boom heeft flink wat aandacht nodig, de ander niet. Heb je groene vingers en vind je het geen probleem om een of twee keer per jaar jouw boom een ander kapsel te geven? Mooi! Ben je niet zo’n snoei-liefhebber? Houd er dan rekening mee dat jouw favoriet nog kan groeien, en dus ook een keer gesnoeid moet worden. Dit kun je ook laten doen natuurlijk. Maar vergeet niet dat zo’n (snel)bloeier zonlicht in kan nemen of zijn bladeren kan laten vallen in de tuin van je buurman. Tip: zorg er altijd voor dat je goed en scherp gereedschap gebruikt. Met het verkeerde gereedschap kun je een boom ‘verwonden’ en dat kan weer schimmel veroorzaken. Daar zit je niet op te wachten, dat snappen we.
5. Ben je een zomer- of wintertype?
De meeste bomen moeten in de winter gesnoeid worden, omdat ze dan niet in de groei zijn, en dus niet kunnen dood ‘bloeden’. Bovendien is het een stuk makkelijker knippen; die takken en bladeren zitten niet zo in de weg. Maar, zoals altijd, zijn er een aantal dwarsliggers. De bomen die je beter niet in de winter kunt snoeien, maar in het voorjaar. De esdoorn, haagbeuk en berk, bijvoorbeeld. Die kun je beter vroeg in de winter snoeien of hartje zomer.
Dat geldt ook voor een aantal fruitbomen, zoals de pruimenbomen, kersenbomen, abrikozenbomen, appelbomen en perenboom. In de winter worden ze niet blij van een metamorfose.
Advies nodig?
Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Want waar je ook voor kiest, wij geven je graag advies. Neem even contact met ons op.