- Beoordeeld met een
- Gratis verzenden boven 99,-
- Zie direct je CO2 compensatie
De zon op je snoet, (alcoholvrije) cocktail in je hand en de geur van een smeulende barbecue. Klinkt goed, toch? Vinden wij ook, maar het oog wil ook wat. Wat dacht je van een olijfboom in je tuin of op je dakterras om dat vakantiegevoel nog eens extra te versterken? Wij zetten voor je op een rijtje waarom olijfbomen een groot succes zijn.
Eerst even dit: de olijfboom komt van oorsprong uit het Middellandse zeegebied en houdt dus wel van een zonnestraaltje hier en daar. Halverwege het jaar, rond mei of juni, verschijnen er in trosjes wit gekleurde bloemen aan de boom. Als de temperatuur stijgt, is de kans op vruchten het grootst. De ideale bomen voor een vakantiegevoel? Dat is - met kop en schouders - de olijfboom!
Olijfbomen zijn geschikt voor binnen en buiten
Een olijfboom is bladhoudend, oftewel: deze knapperd heeft het hele jaar door blad. Een olijfboom staat daardoor niet alleen mooi buiten, maar ook binnen. En binnen, wanneer de dagen weer donker en kil worden, staat ‘ie net zo hard te pronken. Winterdipje? Een blik op je olijfboom en je voelt je net iets beter!
En er zijn nog meer voordelen van olijfbomen. Volgens onderzoek zijn niet alleen de vruchten, olijven dus, en olijfolie, maar ook de bladeren gunstig voor je gezondheid. De bladeren van olijfbomen hebben een geneeskrachtige werking. Zo zou olijfbladextract je bloeddruk verlagen.
Een olijfboom is dus niet alleen een eyecatcher - zeker in een terracottakleurige pot, maar biedt ook voordelen voor je gezondheid. En laten we eerlijk wezen: olijven zijn ook nog eens een traktatie. Hoe leuk is het als je je gasten olijven uit eigen tuin kan aanbieden?
Olijven uit eigen tuin
Klinkt dat je als muziek in de oren? Onthoud dan even dat je de vruchten, geen groenten, niet direct van de boom kan eten. Dan zijn ze nog erg bitter. Leg ze eerst even een week of twee in water (wel iedere dag verversen), zodat ze zachter worden. Daarna leg je de olijven in pekelwater, ongeveer een maand. Het is even een werkje, maar daarna heb je heerlijke, sappige vruchten. Zo, zet die barbecue maar aan!
Hoe verzorg je zo’n olijfboom?
Helemaal overtuigd van olijfbomen? Dan rest nog de vraag: hoe onderhoud je zo’n boom? Nou, zo: al vanaf klein stammetje geven we jouw olijfboom alle aandacht en liefde om zo tot de perfecte volwassen olijfboom te groeien. Daarna ben jij aan zet. Je hebt geluk met een olijfboom, want een olijfboom op stam mag gesnoeid worden, maar het is niet noodzakelijk. Lucky you!
Het is wel een dorstig type, die olijfboom. Wanneer een olijfboom bladeren krijgt, wordt ‘ie dolblij van één of twee emmers water per week. Stijgt de temperatuur boven de 25 graden? Dan mag je ‘m niet één of twee emmers water per week maar per dag(!) geven.