• Discover your own tree
 • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
 • Zie direct je CO2 compensatie
Ook nu kan je jouw bomen aanplanten! Laat ze groeien met goede grond, palen en veel aandacht ♥

  Groeifeitjes van aangeplante bomen
  • Delen:

  06 / Jun / 2024

  Groeifeitjes van aangeplante bomen

  Zoek je nog tips en trics voor je net aangeplante boom? Vind jij het lastig om je boom te verzorgen en twijfel je over de groei? Check deze blog!

  Geduld en zorg: Het geheim van blad- en wortelgroei bij nieuw aangeplante bomen

  Het planten van een nieuwe boom in je tuin is een spannend moment. Je ziet meteen een sprankje van wat er gaat komen: een prachtige boom die schaduw, schoonheid, en misschien zelfs vruchten of bloemen biedt. Maar voordat je kunt genieten van een volwassen boom, is er een belangrijke fase die veel zorg en geduld vereist: de eerste jaren van blad- en wortelgroei.

  Bladgroei: de eerste tekenen van leven

  Wanneer je een boom plant, zijn de eerste tekenen van leven vaak te zien aan de bladgroei. Dit kan soms even duren, en dat is volkomen normaal. Nieuw aangeplante bomen hebben tijd nodig om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen.

  Tips voor het stimuleren van bladgroei:
  1. Water geven: Zorg ervoor dat je boom regelmatig water krijgt, vooral in de eerste maanden na het planten. Te veel water kan echter net zo schadelijk zijn als te weinig. Als de boom nog geen bladeren heeft, verdampen deze geen water, wat kan leiden tot wortelrot als de grond te nat is. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt.
  2. Mulchen: Breng een laag mulch rond de basis van de boom aan. Dit helpt om de grond vochtig te houden en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen.
  3. Bemesten: Gebruik een uitgebalanceerde meststof om de bodem te verrijken en de bladgroei te stimuleren. Meststoffen met een goede verhouding van stikstof, fosfor en kalium kunnen helpen bij de ontwikkeling van gezonde bladeren en sterke wortels.
  4. Bescherming tegen wind en zon: Jonge bomen kunnen kwetsbaar zijn voor harde wind en felle zon. Overweeg om een tijdelijk windscherm te plaatsen of de boom te beschermen tegen directe zonnestraling gedurende de heetste uren van de dag.

  Wortelgroei: het onzichtbare fundament

  Terwijl je misschien ongeduldig naar nieuwe bladeren speurt, gebeurt er ondergronds ook iets heel belangrijks. Wortelgroei is essentieel voor de stabiliteit en gezondheid van de boom. Een sterke wortelstructuur zorgt ervoor dat de boom voldoende water en voedingsstoffen kan opnemen.

  Tips voor het bevorderen van wortelgroei:
  1. Diep water geven: In plaats van dagelijks een klein beetje water te geven, geef je de boom beter eens per week een flinke hoeveelheid water. Dit stimuleert de wortels om dieper in de grond te groeien op zoek naar vocht.
  2. Grondvoorbereiding: Zorg ervoor dat de grond waarin je de boom plant goed doorlatend is en rijk aan organisch materiaal. Dit helpt de wortels om zich gemakkelijk door de grond te verspreiden.
  3. Gebruik van wortelstimulatoren: Er zijn verschillende producten op de markt die beweren wortelgroei te bevorderen. Gebruik deze met mate en altijd volgens de instructies.
  4. Bemesting: Een goed uitgebalanceerde meststof kan ook de wortelgroei bevorderen. Gebruik een meststof die specifiek is geformuleerd voor jonge bomen om een gezonde ontwikkeling van het wortelstelsel te ondersteunen.

  Geduld: de essentiële sleutel tot succes

  Geduld is misschien wel de belangrijkste factor in het succes van het planten van nieuwe bomen. Het kan verleidelijk zijn om snel resultaat te willen zien, maar bomen groeien in hun eigen tempo. Het eerste jaar gaat vaak meer over het vestigen van een sterk wortelstelsel dan over het vertonen van spectaculaire groei bovengronds.

  Geduld in de praktijk:

  1. Realistische verwachtingen: Begrijp dat het een paar jaar kan duren voordat je boom echt begint te groeien en bloeien zoals je had gehoopt. Dit is normaal en deel van het natuurlijke proces.
  2. Regelmatige controle: Houd je boom regelmatig in de gaten, maar wees niet te snel om in te grijpen. Soms heeft de natuur gewoon tijd nodig.
  3. Vier kleine overwinningen: Geniet van elke nieuwe knop, elk nieuw blad en elke centimeter groei. Deze kleine tekenen van vooruitgang zijn de beloning voor je geduld en zorg.

  Conclusie: zorg, water, mest en tijd

  Het succesvol laten groeien van een nieuw aangeplante boom vereist zorg, de juiste hoeveelheid water, bemesting en bovenal geduld. Geef niet te veel water, vooral als de boom nog geen bladeren heeft, om wortelrot te voorkomen. Door te focussen op zowel blad- als wortelgroei en te begrijpen dat beide tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen, leg je de basis voor een sterke en gezonde boom die generaties lang kan meegaan. Dus geef je nieuwe boom de aandacht die hij nodig heeft, wees geduldig en geniet van het proces van zien hoe hij groeit en bloeit.

  Meer inspiratie

  Bomentips van Bomenkopen.nl

  • Groeifeitjes van aangeplante bomen
   06/Jun/24

   Zoek je nog tips en trics voor je net aangeplante boom? Vind jij het lastig om je boom te verzorgen en twijfel je over de groei? Check deze blog!

   Bekijkarrow
  • Waarom de Bolcatalpa onze meest verkochte bolboom is:
   23/May/24

   De Bolcatalpa is een super leuke boom die meteen opvalt door zijn perfect ronde kroon. Onze topper onder de Bolbomen!

   Bekijkarrow
  • Beukenhaag snoeien
   04/Apr/24

   Heb je een mooie beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat Fagus of Carpinus er op zijn best uitziet.

   Bekijkarrow
  • 5 fascinerende feitjes over amberbomen!
   02/Feb/24

   In deze blog hebben we vijf boeiende feitjes voor je verzameld over amberbomen, lees dus snel verder!

   Bekijkarrow

  Bekijk alle berichten arrow

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen