Ooievaarsbek | Geranium macrorrhizum - eenvoudig en veelzijdig in je tuin
De Geranium macrorrhizum, ook wel bekend als Ooievaarsbek, is een sterk, onderhoudsarm bodembedekkende plant die in vrijwel elke tuin tot zijn recht komt. Dankzij de aantrekkelijke bloei en het decoratieve blad is het een favoriet bij zowel tuinliefhebbers als bijen en vlinders. Een echte aanwinst voor iedere border!
Waarom kiezen voor Geranium macrorrhizum?
- Prachtige bloemen: Bloeit vanaf mei tot juni met schattige, klokvormige bloemen in tinten van roze of paars.
- Geurend blad: De bladeren geven bij aanraking een subtiele, kruidige geur af.
- Bodembedekker: De dicht groeiende plant voorkomt onkruidgroei en houdt de grond vochtig.
- Sterk en winterhard: Deze Geranium is bestand tegen droogte en kou, en stelt weinig eisen aan de standplaats.
- Kleurrijke herfst: Het blad verkleurt prachtig naar tinten van geel, oranje of rood in de herfst.
Toepassing in je tuin
- Borderplant: Combineert mooi met vaste planten zoals Salvia, Lavendel of andere Geraniumsoorten.
- Bodembedekker: Ideaal voor onder beplanting zoals struiken of bomen, of als groen tapijt in schaduwrijke delen van de tuin.
- Bijenvriendelijk: De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders en helpen de biodiversiteit in je tuin.
Plant- en onderhoudstips
- Standplaats: Geeft de voorkeur aan zon of halfschaduw, maar doet het ook goed in lichte schaduw.
- Grondsoort: Groeit op vrijwel elke grond, zolang die goed doorlatend is.
- Snoei: Na de bloei kun je de plant terugsnoeien voor een nette uitstraling en een eventuele nabloei.
- Verzorging: Zeer onderhoudsarm, perfect voor tuiniers met weinig tijd!
Met de Geranium macrorrhizum voeg je een sfeervolle, robuuste plant toe die vrijwel zonder zorgen prachtige resultaten geeft. Combineer deze ooievaarsbek met andere vaste planten en creëer je eigen stukje paradijs!
Meer weten? Ontdek hoe je deze veelzijdige plant kunt combineren in je border of bestellen voor snelle levering aan huis.
Lees meerLees minderGat graven
Het gat moet ongeveer twee keer de hoogte en twee keer de breedte van het wortelgestel hebben. Maak vooral de onderlaag goed los om de waterafvoer te bevorderen. Als deze laag niet wordt weggehaald, kan er water blijven staan in het gat. Hierdoor gaan de wortels van de boom rotten en dat wil je natuurlijk niet.
Aanplanten
De boom moet op de juiste diepte geplant worden. Wat is dan de juiste diepte, vraag je je af? Dat is makkelijk te zien: de stam en de wortelhals (bij wortelgoed) hebben een andere kleur.
Bomen met blote wortel, ook wel wortelgoed genoemd, moeten zo snel mogelijk na levering geplant worden. Bij het planten houd je de bovenkant van de kluit of pot aan. Haal de pot of zak van de kluit af en… planten maar! Maar let op: nooit te diep. Bij leibomen of dakbomen zorg je er ook voor dat de rekken op dezelfde hoogte komen.
Slechte afwatering? Dan is het verstandig om drainage aan te leggen.
En dan… Nu kun je het gat opvullen met een zak potgrond. De potgrond meng je met de uitgegraven grond. Bij bomen met een kluit mogen de ijzeren korf en jute nooit verwijderd worden. Waarom niet, wil je weten? Anders valt de kluit uit elkaar en beschadigt het wortelgestel.
Boompalen
Wij adviseren je om bij iedere boom één of twee boompalen te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de boom scheef waait. Bovendien bevordert een boompaal de wortelgroei.
Wanneer je één boompaal plaatst, is het verstandig om deze op de windkant te zetten. De palen plaats je altijd buiten de kluit of pot. Bij wortelgoed is dit 30 tot 40 cm.
Tip: je kunt de boompalen een handje helpen door de gaten voor te boren met een grondboor en na te slaan met een hamer. Hierdoor staan de palen het stevigst. Vergeet ook niet om de grond rondom de palen goed aan te stampen.
De boomband wikkel je in een acht-vorm om de paal en boom. Daarna sla je met een hamer de boomnagels in de band en zit de boompaal vast.
Water geven
Bomen met kale wortel (wortelgoed) plant je wanneer de bomen in rust zijn. Er zitten dan nog geen bladeren aan en de boom verdampt niet. Je hoeft de boom daarom voorlopig nog geen water te geven. Wel is het verstandig om bij het aanplanten een emmer water te doen zodat de grond goed tussen de wortels zakt.
Bomen met kluit of pot? Om de grond goed te laten zakken, mag je jouw boom bij aanplant water geven. Zodra het voorjaar is, geef je ‘m - met mate - twee keer per week water. De boom moet dan zelf gaan ‘zoeken’. Als het warmer wordt en er zit meer blad aan de bomen, dan mag je jouw boom om de twee à drie dagen water geven. Bij tropische temperaturen elke dag.
Lees meerLees minderKennis maken