Steeneik | Quercus Ilex met een glimlach voor jou
Waarom Kiezen voor de Steeneik? Ontdek de Ideale Boom bij Bomenkopen
De steeneik, ofwel Quercus Ilex, is niet zomaar een boom; het is de perfecte keuze voor zowel ruime als compacte tuinen. Met zijn grijsgroene, gekartelde bladeren en charmante kleine eikeltjes op latere leeftijd, voegt de steeneik een mediterraan accent toe dat naadloos aansluit bij moderne en strakke tuinstijlen. Bomenkopen biedt ook jonge steeneiken met nog niet volledig ontwikkelde kruinen.
De Blije Steeneik: Jouw Survivalgids voor Onderhoud
Vanaf het moment dat de steeneik als jong stammetje onze boomkwekerij verlaat tot zijn plaatsing in jouw tuin, geven we deze boom de aandacht en zorg die nodig zijn voor een perfecte groei. Hier volgen enkele tips om jouw steeneik tevreden te houden:
Verhuizing: Graaf een ruim plantgat voor de wortels of kluit. Gebruik mediteranne potgrond. Plant niet te diep, houd de verkleuring bij de kluit in de gaten; maximaal 5 centimeter met de stam in de grond. Gebruik boompalen en boomband voor stabiliteit.
Onderhoud: Snoei de steeneik jaarlijks tussen november en maart. Voorzichtig snoeien in de zomer is mogelijk omdat de steeneik graag in deze periode groeit.
Dorst?: Vooral na het planten heeft de steeneik regelmatig water nodig. Geef wekelijks een emmer water. Bij warm weer (boven 25 graden) geniet hij van 2-3 emmers per week, en bij nog hogere temperaturen mag je dagelijks een emmer geven. Voorkom natte voeten voor de steeneik.
Accessoires en Garantievoorwaarden: Maak je Steeneik Blij
Ontdek accessoires die jouw steeneik nog blijer maken. Veilig transport wordt verzorgd, en met "Discover your own tree" kun je de bomen eerst in het echt bekijken. Voor vragen staan we altijd paraat. Check hier onze garantievoorwaarden en ontmoet jouw perfecte steeneik bij Bomenkopen.
Lees meerLees minderGat graven
Het gat moet ongeveer twee keer de hoogte en twee keer de breedte van het wortelgestel hebben. Maak vooral de onderlaag goed los om de waterafvoer te bevorderen. Als deze laag niet wordt weggehaald, kan er water blijven staan in het gat. Hierdoor gaan de wortels van de boom rotten en dat wil je natuurlijk niet.
Aanplanten
De boom moet op de juiste diepte geplant worden. Wat is dan de juiste diepte, vraag je je af? Dat is makkelijk te zien: de stam en de wortelhals (bij wortelgoed) hebben een andere kleur.
Bomen met blote wortel, ook wel wortelgoed genoemd, moeten zo snel mogelijk na levering geplant worden. Bij het planten houd je de bovenkant van de kluit of pot aan. Haal de pot of zak van de kluit af en… planten maar! Maar let op: nooit te diep. Bij leibomen of dakbomen zorg je er ook voor dat de rekken op dezelfde hoogte komen.
Slechte afwatering? Dan is het verstandig om drainage aan te leggen.
En dan… Nu kun je het gat opvullen met een zak potgrond. De potgrond meng je met de uitgegraven grond. Bij bomen met een kluit mogen de ijzeren korf en jute nooit verwijderd worden. Waarom niet, wil je weten? Anders valt de kluit uit elkaar en beschadigt het wortelgestel.
Boompalen
Wij adviseren je om bij iedere boom één of twee boompalen te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de boom scheef waait. Bovendien bevordert een boompaal de wortelgroei.
Wanneer je één boompaal plaatst, is het verstandig om deze op de windkant te zetten. De palen plaats je altijd buiten de kluit of pot. Bij wortelgoed is dit 30 tot 40 cm.
Tip: je kunt de boompalen een handje helpen door de gaten voor te boren met een grondboor en na te slaan met een hamer. Hierdoor staan de palen het stevigst. Vergeet ook niet om de grond rondom de palen goed aan te stampen.
De boomband wikkel je in een acht-vorm om de paal en boom. Daarna sla je met een hamer de boomnagels in de band en zit de boompaal vast.
Water geven
Bomen met kale wortel (wortelgoed) plant je wanneer de bomen in rust zijn. Er zitten dan nog geen bladeren aan en de boom verdampt niet. Je hoeft de boom daarom voorlopig nog geen water te geven. Wel is het verstandig om bij het aanplanten een emmer water te doen zodat de grond goed tussen de wortels zakt.
Bomen met kluit of pot? Om de grond goed te laten zakken, mag je jouw boom bij aanplant water geven. Zodra het voorjaar is, geef je ‘m - met mate - twee keer per week water. De boom moet dan zelf gaan ‘zoeken’. Als het warmer wordt en er zit meer blad aan de bomen, dan mag je jouw boom om de twee à drie dagen water geven. Bij tropische temperaturen elke dag.
Lees meerLees minderKennis maken
- Kleur van het blad Grijs/Groen
- Wanneer zie ik bloemen? Lente
- Bloemkleur
- Krijgt deze boom vruchten? ja
- Stamomtrek 4-6 cm, 6-8 cm, 8-10 cm
- Stamhoogte
- Hoogte met levering 250- 350 cm
- Met blote wortel, pot of kluit geleverd? In de winter met blote wortel, kluit of in pot. In zomer in pot of doorgroeikluit.
- Wintergroen? ja
Reviews
Beoordeeld door eddy van den bos 02 / Dec / 2022
prima levering, aardige mensen en nette prijzen
Beoordeeld door edith schut 29 / Sep / 2022
Mooi boompje.