• Discover your own tree
 • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
 • Zie direct je CO2 compensatie

  De beste tijd om dakbomen te planten
  • Delen:

  17 / Apr / 2023

  De beste tijd om dakbomen te planten

  Wat is de beste tijd om dakbomen te planten en hoe kan je dit het beste doen? Wij geven in deze post hier antwoord op!

  Dakbomen zijn stijlvol en functioneel. Door hun unieke vorm en vermogen om schaduw en privacy te creëren, zijn deze bomen een handige en mooie toevoeging op jouw tuin. In deze blogpost gaan wij de beste tijd bespreken om dakbomen te planten. We zullen ook handige tips geven over hoe je dit het beste kan doen. Wil je meer weten? Lees dan verder over de beste tijd om een dakboom te planten!

  Wanneer plant je dakbomen?

  Net als bij leibomen, zijn de herfst en het vroege voorjaar de beste tijden om dakbomen te planten. Tijdens deze seizoenen zijn de temperaturen milder en is er meer vocht in de grond, wat zorgt voor een betere omgeving voor de wortels om te groeien en zich te vestigen.

  Waarom is de herfst ideaal voor het planten van dakbomen?

  De herfst is een uitstekende periode om dakbomen te planten. Dit komt doordat de grond dan nog warm en vochtig is van de zomermaanden. Hierdoor wordt een snelle en gezonde wortelgroei gestimuleerd. Dit betekent dat de boom zich beter kan vestigen in jouw tuin. Bovendien zijn de meeste dakbomen tijdens de herfst in rust. Dit zorgt ervoor dat ze minder gevoelig zijn voor transplantatiestress.

  Waarom is het vroege voorjaar ook een goede keuze?

  Het planten van dakbomen in het vroege voorjaar is ook een goede optie. In deze periode van het seizoen begint de grond op te warmen en zal er meer vocht beschikbaar gesteld zijn voor de wortels. Dit stimuleert weer een snelle en betere groei, waardoor de boom zich goed kan vestigen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de boom plant, voordat deze gaat uitlopen. Als het dan goed verloopt wordt de kans op succes gemaximaliseerd.

  Zijn er tijden waarin je dakbomen beter niet kunt planten?

  Wij raden het af om dakbomen te planten tijdens de hete zomermaanden of de koude wintermaanden. In de zomer kan het gebrek aan vocht en de hoge temperaturen ervoor zorgen dat de wortels uitdrogen. In de winter kan de bevroren grond het planten bemoeilijken en kunnen de wortels beschadigd raken door vorst.

  Tips voor het planten van dakbomen

  Nu je weet wat de beste tijd is om dakbomen te planten, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

  • Kies een geschikte locatie: Dakbomen hebben voldoende ruimte nodig om goed te groeien en te gedijen. Zorg ervoor dat je een plek kiest waar ze niet in de schaduw van andere bomen of gebouwen staan.
  • Graaf een ruim plantgat: Zorg ervoor dat het plantgat breed en diep genoeg is om de wortels van de boom zonder problemen te huisvesten.
  • Gebruik goede potgrond: Een voedzame en goed doorlatende potgrond is essentieel voor een gezonde groei van je dakboom. Vermeng de uitgegraven grond met compost of organisch materiaal om de bodemstructuur te verbeteren. Plaats de boom op de juiste diepte: Zet de dakboom in het plantgat op dezelfde diepte als hij in de kwekerij stond. Dit is te herkennen aan de verkleuring op de stam. Te diep planten kan leiden tot rotting, terwijl te ondiep planten de wortels kan blootstellen aan uitdroging.
  • Veranker de boom: Om ervoor te zorgen dat de dakboom stabiel staat, is het belangrijk om hem goed te verankeren. Gebruik hiervoor stevige palen en bevestigingsbanden die de boom ondersteunen zonder hem te beschadigen.
  • Geef de boom voldoende water: Na het planten is het belangrijk om de dakboom goed water te geven. Dit helpt om luchtbellen rond de wortels te verwijderen en zorgt voor een goede start van de groei. Blijf de boom de eerste paar jaar regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes.
  • Snoei de boom: Dakbomen vereisen regelmatige snoei om hun vorm te behouden en gezond te blijven. Snoei de boom voor het eerst kort na het planten om een sterke structuur te bevorderen. Daarna moet je de dakboom minimaal één keer per jaar snoeien om de gewenste vorm te behouden.

  Samenvatting

  De beste tijd om dakbomen te planten is tijdens de herfst of het vroege voorjaar, wanneer de temperaturen mild zijn en er voldoende vocht in de grond zit. Vermijd het planten van dakbomen in de zomer en winter, omdat de omstandigheden dan minder gunstig zijn voor een succesvolle groei. Volg onze tips voor het kiezen van een locatie, het voorbereiden van het plantgat en het verzorgen van je dakboom na het planten om het beste resultaat te bereiken. Veel succes met het planten van je dakbomen en geniet van de prachtige toevoeging aan je tuin!

  Meer inspiratie

  Bomentips van Bomenkopen.nl

  • Waarom de Bolcatalpa onze meest verkochte bolboom is:
   23/May/24

   De Bolcatalpa is een super leuke boom die meteen opvalt door zijn perfect ronde kroon. Onze topper onder de Bolbomen!

   Bekijkarrow
  • Beukenhaag snoeien
   04/Apr/24

   Heb je een mooie beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat Fagus of Carpinus er op zijn best uitziet.

   Bekijkarrow
  • 5 fascinerende feitjes over amberbomen!
   02/Feb/24

   In deze blog hebben we vijf boeiende feitjes voor je verzameld over amberbomen, lees dus snel verder!

   Bekijkarrow
  • Waarom onze plataanbomen een plekje verdienen in jouw tuin!
   02/Feb/24

   In deze blog vertellen we je meer over de plataan en waarom deze boom absoluut een plekje verdient in jouw tuin!

   Bekijkarrow

  Bekijk alle berichten arrow

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen