• Discover your own tree
 • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
 • Zie direct je CO2 compensatie

  De beste tijd om leibomen te planten
  • Delen:

  17 / Apr / 2023

  De beste tijd om leibomen te planten

  Wil jij meer weten over de beste tijd om een leiboom te planten? Wij geven jou antwoord en tips hoe je dit kan doen!

  Leibomen zijn een prachtige toevoegen aan jouw tuin. Dankzij het grote oppervlakte van hun bladerenpakket bieden ze veel privacy en schaduw. Verder zorgen deze bomen ook voor een sfeervolle uitstraling. Wil jij een leiboom planten, maar je weet niet wanneer en hoe? Daar willen jou graag bij helpen met deze blogpost! Wij vertellen jou alles over de beste tijd om een leiboom te planten en daarnaast geven wij tips hoe je dit het beste kunt doen! Lees gauw verder!

  Wanneer plant je leibomen?

  Leibomen kunnen in verschillende seizoenen worden geplant, maar er zijn enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Over het algemeen zijn de herfst en het vroege voorjaar de beste tijden om leibomen te planten. In deze periodes zijn de temperaturen mild en is er voldoende vocht in de grond, wat belangrijk is voor een goede wortelgroei.

  Waarom is de herfst ideaal voor het planten van leibomen?

  De herfst is een uitstekende tijd om leibomen te planten. De grond is dan nog warm van de zomer, en het vochtgehalte is over het algemeen hoger dan in andere seizoenen. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de boom snel en gezond kunnen groeien. Bovendien zijn de meeste leibomen in rust tijdens de herfst, waardoor ze minder gevoelig zijn voor transplantatieschokken.

  Waarom is het vroege voorjaar ook een goede keuze?

  Het vroege voorjaar is een andere geschikte periode om leibomen te planten. In deze tijd van het jaar is de grond aan het opwarmen en komt er meer vocht beschikbaar voor de wortels. Dit helpt de boom om zich snel te vestigen en goed te groeien. Zorg er wel voor dat je de bomen plant voordat ze uitlopen, om de kans op succes te vergroten.

  Zijn er tijden waarin je leibomen beter niet kunt planten?

  Het is af te raden om leibomen te planten tijdens de hete zomermaanden of de koude wintermaanden. In de zomer is er vaak een tekort aan vocht, en de hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de wortels uitdrogen. In de winter kan de bevroren grond het moeilijk maken om te planten en kunnen de wortels beschadigd raken door vorst.

  Tips voor het planten van leibomen

  Nu je weet wat de beste tijd is om leibomen te planten, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

  • Kies een geschikte locatie: Leibomen hebben voldoende ruimte nodig om te groeien en te gedijen. Zorg ervoor dat je een plek kiest waar ze niet in de schaduw van andere bomen of gebouwen staan.
  • Graaf een ruim plantgat: Zorg ervoor dat het plantgat breed en diep genoeg is om de wortels van de boom comfortabel te huisvesten.
  • Gebruik goede potgrond: Een voedzame en goed doorlatende potgrond is essentieel voor een gezonde groei van je leiboom. Meng de uitgegraven grond met compost of organisch materiaal om de bodemstructuur te verbeteren.
  • Plaats de boom op de juiste diepte: Zet de leiboom in het plantgat op dezelfde diepte als hij in de kwekerij stond. Dit is te herkennen aan de verkleuring op de stam. Te diep planten kan leiden tot rotting, terwijl te ondiep planten de wortels kan blootstellen aan uitdroging.
  • Veranker de boom: Om ervoor te zorgen dat de leiboom stabiel staat, is het belangrijk om hem goed te verankeren. Gebruik hiervoor stevige palen en bevestigingsbanden die de boom ondersteunen zonder hem te beschadigen.
  • Geef de boom voldoende water: Na het planten is het belangrijk om de leiboom goed water te geven. Dit helpt om luchtbellen rond de wortels te verwijderen en zorgt voor een goede start van de groei. Blijf de boom de eerste paar jaar regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes.
  • Snoei de boom: Leibomen vereisen regelmatige snoei om hun vorm te behouden en gezond te blijven. Snoei de boom voor het eerst kort na het planten om een sterke structuur te bevorderen. Daarna moet je de leiboom minimaal één keer per jaar snoeien om de gewenste vorm te behouden.

  Samenvatting

  De beste tijd om leibomen te planten is tijdens de herfst of het vroege voorjaar, wanneer de temperaturen mild zijn en er voldoende vocht in de grond zit. Vermijd het planten van leibomen in de zomer en winter, omdat de omstandigheden dan minder gunstig zijn voor een succesvolle groei. Volg onze tips voor het kiezen van een locatie, het voorbereiden van het plantgat en het verzorgen van je leiboom na het planten om het beste resultaat te bereiken. Veel succes met het planten van je leibomen en geniet van de prachtige aanvulling op je tuin!

  Meer inspiratie

  Bomentips van Bomenkopen.nl

  • Waarom de Bolcatalpa onze meest verkochte bolboom is:
   23/May/24

   De Bolcatalpa is een super leuke boom die meteen opvalt door zijn perfect ronde kroon. Onze topper onder de Bolbomen!

   Bekijkarrow
  • Beukenhaag snoeien
   04/Apr/24

   Heb je een mooie beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat Fagus of Carpinus er op zijn best uitziet.

   Bekijkarrow
  • 5 fascinerende feitjes over amberbomen!
   02/Feb/24

   In deze blog hebben we vijf boeiende feitjes voor je verzameld over amberbomen, lees dus snel verder!

   Bekijkarrow
  • Waarom onze plataanbomen een plekje verdienen in jouw tuin!
   02/Feb/24

   In deze blog vertellen we je meer over de plataan en waarom deze boom absoluut een plekje verdient in jouw tuin!

   Bekijkarrow

  Bekijk alle berichten arrow

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen