• Discover your own tree
  • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
  • Zie direct je CO2 compensatie
Vakantieperiode! Van 27 Juli tot 18 Augustus gaan wij uitrusten. Bestellen kan, wij leveren weer vanaf 20 Augustus.

Categorieën

      Jouw eigen eetbare tuin: alles over fruitbomen
      • Delen:

      15 / Aug / 2023

      Jouw eigen eetbare tuin: alles over fruitbomen

      Fruitbomen zijn een fantastische aanvulling op elke tuin, en in deze blog vertellen we alles wat je over ze moet weten!

      Zin in een appel rechtstreeks van de boom of een handjevol kersen vers geplukt op een zonnige dag? Ja, het kan echt - in je eigen tuin! Een fruitboom in je tuin is zoveel meer dan alleen een mooie plant; het is een bron van plezier voor het hele gezin. En nee, je hoeft geen expert te zijn! Fruitbomen zijn een fantastische aanvulling op elke tuin, en in dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

      Welke fruitbomen doen het goed in Nederland?

      1. Appelbomen: Wie houdt er niet van een knapperige, zoete appel? En ze zijn nog lekkerder als je ze zelf hebt gekweekt. Wij hebben verschillende soorten die het goed doen in ons kikkerlandje. Denk bijvoorbeeld aan onze lei-appelboom Malus domestica Alkmene, onze appel dakboom Malus domestica Elstar of een oude fruitboom als de Malus domestica Golden Delicious. Bij ons vind je de appelboom die bij jou past!

      2. Perenbomen: Sappig en fris, dat is wat je wilt in een peer. Of je nu een grote tuin hebt of een kleintje, we hebben de perfecte perenboom voor je. Bij ons vind je klassiekers als de Pyrus communis Conference en unieke soorten perenbomen als de Zwijndrechtse Wijnpeer. Een beetje zon, wat water, en je hebt je eigen perenoogst!

      3. Kersenbomen: Ooit onder een bloeiende kersenboom gestaan in het voorjaar? Een plaatje! En dan die kersen in de zomer... Heerlijk! Kies bijvoorbeeld voor de populaire Regina kersenboom of ga voor zure kersen met een Morel Met een beetje liefde en aandacht heb je een boom vol zoete verrassingen.

      4. Pruimenbomen: Op zoek naar iets anders lekkers? Probeer eens een pruimenboom! Pruimen zijn niet alleen heerlijk zoet en sappig, maar ze zijn ook ongelooflijk veelzijdig in de keuken. We hebben verschillende rassen zoals de Prunus domestica Opal en Prunus domestica Victoria. En net als andere fruitbomen is een pruimenboom in bloei een prachtig gezicht!

      5. Exotische opties: Durf je het aan? Vijgenbomen en zelfs perzikbomen kunnen het prima doen in de Nederlandse tuin. Vraag ons om advies, en we vinden samen jouw nieuwe favoriet!

       

      Verzorging en onderhoud fruitbomen

      Fruitbomen zijn net als je huisdieren; ze hebben een beetje liefde en zorg nodig. Er zijn enkele belangrijke overwegingen om jouw fruitbomen gezond en gelukkig te houden. Fruitbomen worden blij van een zonnig plekje, het liefst beschut tegen harde wind. Je wilt dat je boom genoeg licht krijgt om te bloeien en vrucht te dragen, maar bescherming tegen harde wind helpt ook om schade aan takken en bloesems te voorkomen

      Vooral in het begin is het belangrijk om voldoende water te geven. Jonge bomen hebben een consistente watergift nodig om hun wortels goed te vestigen. In droge perioden moet je extra oplettend zijn, omdat de grond niet mag uitdrogen. Een druppelslang of een gieter kan je beste vriend zijn in deze tijden.

      Een beetje mest in het voorjaar helpt je boom om te groeien. Het geeft de boom de voedingsstoffen die hij nodig heeft om te bloeien, te groeien en vrucht te dragen. Snoeien helpt om de boom in goede vorm te houden. Door dode of zieke takken te verwijderen en de boom goed te vormen, zorg je ervoor dat lucht en licht alle delen van de boom bereiken.

       

      Van bloesem tot oogst

      De bloesems van fruitbomen zijn al geweldig voor het oog, maar na de bloesem komt de ware schat: het fruit. Oogsten is een feestje! Zorg dat je het fruit plukt als het rijp is, en geniet van de frisse, pure smaak. Weet je niet wat je met al dat fruit moet? Dat is wanneer de echte creativiteit begint! Maak eens een taart, gevuld met je eigen appels en peren. Probeer jam te maken, vol van smaak en zonder kunstmatige toevoegingen. Meng een smoothie, rijk aan vitaminen en versheid, precies zoals jij het wilt. Zelfgemaakt en zelfgekweekt, het geeft een voldoening en smaak die je nergens anders kunt vinden!

       

      Fruitbomen kopen bij Bomenkopen.nl

      Ben jij net zo enthousiast over fruitbomen als wij, en kan je niet wachten op je eerste eigen oogst? Onze appel-, peer-, en andere fruitbomen staan klaar om jouw tuin te verrijken. Kom eens langs in onze webshop of neem contact op, we adviseren je graag. Bedankt voor het lezen, en hopelijk tot snel in onze webshop of kwekerij!

      Meer inspiratie

      Bomentips van Bomenkopen.nl

      • Groeifeitjes van aangeplante bomen
        06/Jun/24

        Zoek je nog tips en trics voor je net aangeplante boom? Vind jij het lastig om je boom te verzorgen en twijfel je over de groei? Check deze blog!

        Bekijkarrow
      • Waarom de Bolcatalpa onze meest verkochte bolboom is:
        23/May/24

        De Bolcatalpa is een super leuke boom die meteen opvalt door zijn perfect ronde kroon. Onze topper onder de Bolbomen!

        Bekijkarrow
      • Beukenhaag snoeien
        04/Apr/24

        Heb je een mooie beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat Fagus of Carpinus er op zijn best uitziet.

        Bekijkarrow
      • 5 fascinerende feitjes over amberbomen!
        02/Feb/24

        In deze blog hebben we vijf boeiende feitjes voor je verzameld over amberbomen, lees dus snel verder!

        Bekijkarrow

      Bekijk alle berichten arrow

      Inloggen

      Wachtwoord vergeten?

      • Al je orders en retouren op één plek
      • Het bestelproces gaat nog sneller
      • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen