• Discover your own tree
  • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
  • Zie direct je CO2 compensatie
Vakantieperiode! Van 27 Juli tot 18 Augustus gaan wij uitrusten. Bestellen kan, wij leveren weer vanaf 20 Augustus.

Categorieën

      Laat een vijgenboom schitteren in jouw tuin!
      • Delen:

      22 / Dec / 2023

      Laat een vijgenboom schitteren in jouw tuin!

      Bij Bomenkopen.nl hebben we niet alleen vijgenbomen van topkwaliteit, maar ook een schat aan kennis om jouw groene avontuur tot een succes te maken. Kom meer te weten in deze blog!

      Wat is de beste plek voor een vijgenboom?

      Een goede start begint bij de juiste plek. Het beste stekje hangt af van een paar zonnige overwegingen. Vijgenbomen zijn als zonaanbidders onder de planten, dus kies een plekje waar ze zich tegoed kunnen doen aan die heerlijke zonnestralen. Een zonnig terras, een beschut hoekje in je tuin, of misschien zelfs dat vergeten plekje waar de zon altijd lijkt te schijnen – dat is waar je jouw vijgenboom wilt neerzetten. En laten we niet vergeten dat vijgenbomen ook van een beetje bescherming houden. Een plekje uit de wind, zonder de kille briesjes die hun humeur bederven.

      Hoe groot wordt een vijgenboom?

      Nu we weten waar we onze groene vriend een plekje moeten geven, laten we het hebben over de grootte. Het mooie is dat je invloed kunt uitoefenen op de grootte van je vijgenboom. Door slim te snoeien en te sturen, kun je de groei beheren en die perfecte balans vinden tussen een knusse compactheid en een indrukwekkende omvang.

      Het verzorgen van een vijgenboom

      Een gelukkige boom is een productieve boom, en dat geldt zeker voor onze geliefde vijgenbomen:

      • Water, water, water. Vijgenbomen houden van een goede slok, vooral tijdens warme dagen. Maar laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een verfrissend drankje op een zonnige dag? Houd de grond rond je vijgenboom lekker vochtig, maar niet doorweekt. Het is als een spa-dag voor je boom, en hij zal je bedanken met weelderige bladeren en sappige vruchten.
      • Voedingstijd! Geef je vijgenboom af en toe een smakelijke traktatie in de vorm van meststoffen. Hij zal je belonen met een boost in groei en vitaliteit. Het is als een oppepper voor je groene vriend, en wie houdt er nu niet van een beetje verwennerij?
      • Bescherm je pareltjes. Vijgenbomen zijn robuust, maar ze hebben zo hun kwetsbare kantjes. Bescherm de jonge scheuten tegen nieuwsgierige insecten en houd een oogje in het zeil voor ongewenste gasten. Een beetje liefdevolle bescherming gaat een lange weg.

      Vijgenbomen snoeien: Een knipje hier, een knipje daar!

      Tijd om de snoeischaar te pakken en je vijgenboom in vorm te brengen! Snoeien is niet alleen een kunst, maar ook een noodzaak voor een gelukkige en gezonde vijgenboom. Start met het verwijderen van dode of beschadigde takken om ruimte te maken voor nieuwe groei. Vijgenbomen reageren goed op een lichte snoei in de late winter of vroege lente, waarbij je overtollige takken wegsnoeit en de boom opent voor meer licht en lucht. En vergeet niet de takken die naar binnen groeien te verwijderen, zodat jouw boom een elegant silhouet behoudt.

      Hoelang duurt het voor een vijg vruchten geeft?

      Een vijgenboom is niet van de haastige soort. Meestal begint hij na zo'n twee tot drie jaar na het planten zijn eerste vruchten te vertonen. Het lijkt misschien een eeuwigheid, maar geloof ons, het is het wachten waard. Tijdens die wachtperiode legt jouw boom de fundering voor een leven vol zoete vruchten. Het goede nieuws is dat vijgenbomen behoorlijk consistent zijn. Als ze eenmaal in de vruchtbare fase zijn beland, kun je elk jaar een overvloedige oogst verwachten.

      Is een vijgenboom winterhard?

      In gematigde klimaten zijn de meeste vijgenbomen, zoals onze Vijgenboom Ficus Carica, verrassend winterhard. Ze kunnen temperaturen onder het vriespunt aan, maar hier komt de truc: ze hebben bescherming nodig als het echt bitterkoud wordt. Een dikke laag mulch rond de basis van je boom doet wonderen. Het is als een warm dekentje voor je vijgenboom, waardoor hij gezellig blijft tijdens de koudste maanden. Je kunt overwegen om je vijgenboom in de winter in te pakken. Een soort winterjas van jute of een speciale beschermhoes geeft extra isolatie en beschermt de takken tegen vorstschade.

      Koop jouw vijgenboom bij Bomenkopen.nl!

      Dat was het dan! Je hebt zojuist een duik genomen in de betoverende wereld van vijgenbomen. Bij Bomenkopen.nl hebben we niet alleen hoogwaardige bomen, maar ook de kennis om jouw vijgenavontuur tot een smakelijk succes te maken! Neem contact met ons op bij vragen of voor persoonlijk advies!

      Meer inspiratie

      Bomentips van Bomenkopen.nl

      • Groeifeitjes van aangeplante bomen
        06/Jun/24

        Zoek je nog tips en trics voor je net aangeplante boom? Vind jij het lastig om je boom te verzorgen en twijfel je over de groei? Check deze blog!

        Bekijkarrow
      • Waarom de Bolcatalpa onze meest verkochte bolboom is:
        23/May/24

        De Bolcatalpa is een super leuke boom die meteen opvalt door zijn perfect ronde kroon. Onze topper onder de Bolbomen!

        Bekijkarrow
      • Beukenhaag snoeien
        04/Apr/24

        Heb je een mooie beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat Fagus of Carpinus er op zijn best uitziet.

        Bekijkarrow
      • 5 fascinerende feitjes over amberbomen!
        02/Feb/24

        In deze blog hebben we vijf boeiende feitjes voor je verzameld over amberbomen, lees dus snel verder!

        Bekijkarrow

      Bekijk alle berichten arrow

      Inloggen

      Wachtwoord vergeten?

      • Al je orders en retouren op één plek
      • Het bestelproces gaat nog sneller
      • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen