• Discover your own tree
 • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
 • Zie direct je CO2 compensatie

  Snoeien na de zomer: Jouw complete gids
  • Delen:

  28 / Jul / 2023

  Snoeien na de zomer: Jouw complete gids

  Wil jij jouw boom snoeien na de zomer? Lees hier hoe en waarom snoeien van jouw prachtige boom!

  Stel je voor dat je in je tuin staat, gewapend met je trouwe snoeischaar, klaar om je bomen wat liefdevolle aandacht te geven. Zie je het voor je? Geweldig! Want een boom snoeien na de zomer, is niet zomaar een kwestie van lukraak takken wegknippen. Het is een essentiële tuinklus die, als ze goed wordt gedaan, je bomen een wereld van goeds kan doen. Van het verbeteren van hun gezondheid en uiterlijk tot het stimuleren van hun vruchtproductie - snoeien kan het allemaal!

  Waarom snoeien na de zomer?

  Oké, stel je voor. Het is eind zomer, de zon is niet meer zo scherp, en je bomen hebben hun seizoensgroei grotendeels voltooid. Nu is het perfecte moment om je tuin in te lopen met je snoeischaar in de hand, klaar om je bomen wat snoeiliefde te geven.

  Waarom na de zomer snoeien, vraag je je misschien af? Nou, om te beginnen, de bomen bevinden zich in een soort winterslaap, maar dan net iets eerder. Ze hebben hun groeispurt voor het jaar achter de rug en zijn nu in hun natuurlijke rustfase. Dit betekent dat ze alle energie die ze hebben, kunnen gebruiken om zich te herstellen van de stress van het snoeien. En ja, snoeien kan voor een boom stressvol zijn!

  Een ander voordeel van snoeien na de zomer is het verminderen van het risico op ziekten en plagen. Wist je dat kleine beestjes en schimmelsporen soms via de snoeiwonden de boom kunnen infiltreren? Door na de zomer te snoeien, wanneer de meeste van deze ongewenste gasten minder actief zijn, verklein je de kans dat je boom een ongewenste gastheer wordt.

  En tenslotte, door na de zomer te snoeien, kun je die dichte bosjes bladeren uitdunnen. Je kent ze wel, die clusters die zo dicht zijn dat je er niet eens doorheen kunt kijken. Door deze uit te dunnen, zorg je voor een gezondere en meer evenwichtige boomstructuur. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu geen sterke en evenwichtige boom in zijn tuin?

  Dus laten we het vieren, het einde van de zomer is niet alleen het einde van lange, luie dagen in de zon, het is ook het perfecte moment om je tuin wat extra aandacht te geven!

  Welke soorten kan je na de zomer snoeien?

  Weet je, niet alle bomen zijn hetzelfde - net zoals wij mensen. Ze hebben hun eigen unieke behoeften, vooral als het gaat om snoeien. Laten we eens kijken naar een paar van onze favoriete boomsoorten die na de zomer van een goede snoeibeurt houden.

  Onze geliefde appelboom (Malus domestica) is er een van. Deze boom, vol met sappige appels in de zomer, is na de oogst klaar voor een snoeibeurt. Zo kan hij zijn energie gebruiken voor herstel en de groei van nieuwe takken, en zich voorbereiden om ons volgend jaar weer een overvloed aan fruit te geven.

  Dan is er onze prachtige kersenboom (Prunus avium). Na de zomer, als hij zijn zoete vruchten heeft gegeven, is het de perfecte tijd om de kersenboom te snoeien. Dit zorgt ervoor dat hij genoeg tijd heeft om zich te herstellen voordat de kou van de winter toeslaat.

  En laten we de sappige pruimenboom (Prunus domestica) niet vergeten! Net als de appel- en kersenboom, zorgt snoeien na de zomer voor een maximale herstelperiode voor de boom voordat het volgende groeiseizoen begint.

  Al deze bomen hebben hun rustperiode na de zomer. Dus pak je snoeischaren en geef ze wat extra liefde. Ze zullen je dankbaar zijn wanneer de lente weer begint!

  Hoe snoei je bomen na de zomer?

  Je hebt besloten dat je bomen na de zomer een opknapbeurt verdienen? Goed bezig! Maar onthoud, het is geen klus om licht op te nemen. Het vereist wat finesse, een beetje knowhow en de juiste gereedschappen. Latten we eens kijken naar de dingen die je nodig hebt en hoe je het moet aanpakken. Hoe snoei je een boom na de zomer:

  • Scherpe gereedschappen: Je gaat je arsenaal aan tuinwerktuigen nodig hebben, zoals je vertrouwde snoeischaar, een takkenschaar en misschien zelfs een ladder voor de grote jongens onder de bomen.
  • Identificatie van problematische takken: Allereerst wil je op zoek gaan naar dode, zieke of beschadigde takken. Deze jongens zijn de eersten die een afspraak krijgen met je snoeischaar.
  • Juiste snoeitechnieken: Nu komt het interessante deel. Het is essentieel om op de juiste plek te snijden. Je zult net buiten de 'kraag' van de tak willen snijden zonder de hoofdstam te beschadigen.

  Denk aan deze punten als je gouden regels voor het snoeien na de zomer. Met deze tips in je achterhoofd, ben je goed op weg om je bomen een fantastische opknapbeurt te geven!

  Veel gemaakte fouten bij het snoeien

  Het is belangrijk om te weten wat de veelvoorkomende fouten zijn bij het snoeien van bomen na de zomer, zodat je deze kunt voorkomen. Enkele van deze fouten omvatten:

  • Overmatig snoeien: Het is cruciaal om te onthouden dat je tijdens één snoeisessie nooit meer dan 20% van de kroon van een boom mag verwijderen. Overmatig snoeien kan de boom verzwakken en vatbaarder maken voor ziektes en plagen.
  • Snoeien tijdens de heetste uren van de dag: De hitte van de middagzon kan extra stress veroorzaken voor je bomen. Daarom is het beter om te snoeien in de vroege ochtend of late namiddag wanneer de temperaturen koeler zijn.
  • Verwaarlozing van veiligheidsmaatregelen: Het is belangrijk om altijd de juiste veiligheidsuitrusting te dragen tijdens het snoeien, inclusief stevige schoenen en oogbescherming. Wees altijd voorzichtig bij het hanteren van snoeigereedschap en zorg ervoor dat je stabiel staat, vooral bij het werken op hoogte.
  • Onjuiste snoeitechnieken: Het verkeerd snoeien van een tak kan leiden tot schade aan de hoofdstam of ongezonde groei in de toekomst. Zorg ervoor dat je de tak net buiten de kraag snijdt, zonder de hoofdstam te beschadigen.
  • Het negeren van de specifieke snoei-eisen van de boomsoort: Verschillende bomen hebben verschillende snoeibehoeften, en wat voor de ene boom werkt, werkt misschien niet voor de andere. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de specifieke snoei-eisen van de boomsoort die je snoeit.

  Door deze fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je bomen gezond blijven en optimaal kunnen groeien.

  Stroop je mouwen op en snoeien maar!

  Het succesvol snoeien van bomen na de zomer is een balans tussen kunst en wetenschap. Met de juiste timing, gereedschap en technieken kan je de gezondheid en schoonheid van jouw bomen bevorderen. Heb je nog vragen of wil je professioneel advies over het snoeien van bomen na de zomer? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!

  Meer inspiratie

  Bomentips van Bomenkopen.nl

  • Beukenhaag snoeien
   04/Apr/24

   Heb je een mooie beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat Fagus of Carpinus er op zijn best uitziet.

   Bekijkarrow
  • 5 fascinerende feitjes over amberbomen!
   02/Feb/24

   In deze blog hebben we vijf boeiende feitjes voor je verzameld over amberbomen, lees dus snel verder!

   Bekijkarrow
  • Waarom onze plataanbomen een plekje verdienen in jouw tuin!
   02/Feb/24

   In deze blog vertellen we je meer over de plataan en waarom deze boom absoluut een plekje verdient in jouw tuin!

   Bekijkarrow
  • Een nieuwe boom planten, maar wanneer?
   28/Jan/24

   Een nieuwe boom planten, maar wanneer? Je wilt je tuin compleet maken met een nieuwe groene vriend. Maar wanneer kun je jouw boom het beste planten? In dit blog geeft Bomenkopen.nl je tips!

   Bekijkarrow

  Bekijk alle berichten arrow

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen