• Discover your own tree
  • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
  • Zie direct je CO2 compensatie
Oranjekorting! 10% met code ORANJE10 Geldig ->25-27 April. Koningsdag zijn wij gesloten

    Waarom onze plataanbomen een plekje verdienen in jouw tuin!
    • Delen:

    02 / Feb / 2024

    Waarom onze plataanbomen een plekje verdienen in jouw tuin!

    In deze blog vertellen we je meer over de plataan en waarom deze boom absoluut een plekje verdient in jouw tuin!

    Maak kennis met de plataanboom - een echte reus die met zijn indrukwekkende grootte, dikke bast en unieke uitstaling altijd indruk maakt. In deze blog vertellen we je meer over de plataan en waarom deze boom absoluut een plekje verdient in jouw tuin. Van z'n snelle groeispurten tot het feit dat-ie ouder kan worden dan je over-over-overgroot oma: de plataan is echt een natuurwonder!

    Wat zijn de kenmerken van een plataan?

    Platanen zijn niet alleen stoer door hun grootte; ze zijn ook echte overlevers. Met een dikke bast die in plakken afschilfert (denk aan camouflage!), kunnen ze zichzelf beschermen tegen vervuiling en ziektes. Hun grote, handvormige bladeren vangen elke zonnestraal en zelfs de kleinste bries brengt ze tot leven. En als kers op de taart, trakteert de plataan ons in de lente op een schouwspel van kleine, bolvormige bloemen. Later in het seizoen veranderen die in pluizige, ronde zaadbollen.

    Hoe hard groeit een plataanboom?

    "Rustig aan doen" is niet iets wat in het woordenboek van de plataan voorkomt. Jaarlijks kunnen ze, afhankelijk van de soort en de omstandigheden, wel 30 tot 60 centimeter in hoogte schieten. Dit betekent dat je binnen enkele jaren na het planten al kunt genieten van een indrukwekkende boom, wat geweldig nieuws is als je snel schaduw wilt. Echter, deze snelle groei betekent ook dat je goed moet nadenken over waar je je plataan plant. Zorg voor voldoende ruimte, zowel boven als onder de grond, om conflicten met gebouwen, bestrating of ondergrondse leidingen te voorkomen.

    Kun je een plataan klein houden?

    Misschien vraag je je af: "Kan ik een plataan ook klein houden?" Goed nieuws: ja, dat kan zeker! Het geheim zit 'm in regelmatig snoeien. Door je plataan elk jaar of om het jaar te snoeien, kun je een compacte groei stimuleren en de boom beheren op een manier die bij jouw tuin past.

    Plataan snoeien: een kunst op zich

    Snoeien doet groeien, en bij platanen is dat niet anders. Maar wanneer pak je de snoeischaar? En hoe ga je te werk zonder je boom een bad hair day te bezorgen? De ideale tijd om je plataan te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Waarom dan? Omdat je boom in deze periode in rust is. Snoeien terwijl je plataan slaapt, betekent minder stress voor de boom en een explosie van gezonde nieuwe takken als hij weer wakker wordt. We geven je onze gouden tips voor het snoeien van jouw plataan boom:

    • Less is more: Overdrijf niet met snoeien. Verwijder nooit meer dan 1/3 van de takken in één snoeiseizoen om stress te voorkomen.
    • Scherp gereedschap: Gebruik altijd scherp en schoon gereedschap. Dit zorgt voor nette sneden die sneller genezen en vermindert de kans op ziektes.
    • De juiste snede: Maak je sneden net boven een naar buiten gerichte knop of zijtak. Zo stuur je de groei de juiste richting in en voorkom je wildgroei.

    Onze parasol platanen: schaduw in stijl

    Bij Bomenkopen.nl snappen we helemaal dat je in die warme zomermaanden wel wat verkoeling kunt gebruiken, zonder in te leveren op de looks van je tuin. Daarom hebben we onze dakplatanen: de perfecte mix van nut en schoonheid. Stel je voor, zo'n prachtige plataan in jouw tuin, die met zijn brede, groene bladerdak een heerlijk schaduwplekje creëert, precies waar jij het wilt. Ideaal voor boven je loungeset of de speelhoek van de kids. Kom eens langs bij Bomenkopen.nl of bekijk ons assortiment online, en laat ons je helpen die perfecte parasolplataan uit te zoeken!

    Hoe oud kan een plataan worden?

    Platanen zijn niet alleen indrukwekkend in grootte en vorm, maar ook in levensduur. Heb je je ooit afgevraagd hoe oud zo'n statige boom kan worden? Houd je vast: een plataan kan je gemakkelijk overleven en zelfs generaties lang meegaan. Deze bomen zijn ware overlevers en kunnen honderden jaren oud worden, soms zelfs de magische grens van 1000 jaar overschrijden!

    Platanen kopen bij Bomenkopen.nl

    Bij Bomenkopen.nl begrijpen we platanen als geen ander. Van het kiezen van de perfecte boom tot advies over planten en verzorgen, we staan voor je klaar. Met onze hulp wordt jouw plataan droom werkelijkheid. Enthousiast geworden? Bekijk ons assortiment dan snel en bestel direct online. Heb je vragen of wil je meer tips? Neem dan contact met ons op. Jouw plataan avontuur begint hier, bij Bomenkopen.nl!

    Meer inspiratie

    Bomentips van Bomenkopen.nl

    • Beukenhaag snoeien
      04/Apr/24

      Heb je een mooie beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat Fagus of Carpinus er op zijn best uitziet.

      Bekijkarrow
    • 5 fascinerende feitjes over amberbomen!
      02/Feb/24

      In deze blog hebben we vijf boeiende feitjes voor je verzameld over amberbomen, lees dus snel verder!

      Bekijkarrow
    • Waarom onze plataanbomen een plekje verdienen in jouw tuin!
      02/Feb/24

      In deze blog vertellen we je meer over de plataan en waarom deze boom absoluut een plekje verdient in jouw tuin!

      Bekijkarrow
    • Een nieuwe boom planten, maar wanneer?
      28/Jan/24

      Een nieuwe boom planten, maar wanneer? Je wilt je tuin compleet maken met een nieuwe groene vriend. Maar wanneer kun je jouw boom het beste planten? In dit blog geeft Bomenkopen.nl je tips!

      Bekijkarrow

    Bekijk alle berichten arrow

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen