• Discover your own tree
  • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
  • Zie direct je CO2 compensatie
Vakantieperiode! Van 27 Juli tot 18 Augustus gaan wij uitrusten. Bestellen kan, wij leveren weer vanaf 20 Augustus.

Categorieën

      Hoe wordt een bolboom gemaakt?
      • Delen:

      23 / Jun / 2023

      Hoe wordt een bolboom gemaakt?

      In deze blogpost leggen we stap voor stap uit hoe wij een bolboom maken en hoe jij deze het beste kan verzorgen!

      Welkom bij een nieuwe blog van Bomenkopen.nl! Vandaag gaan we het hebben over een van de meest unieke en charmante soorten bomen die we hebben: de bolboom. Deze bomen, die gekenmerkt worden door hun opvallende ronde kruin, zijn een fantastische toevoeging aan elke tuin of landschap. Wij gaan het hebben over hoe een bolboom gemaakt wordt, van de eerste stappen van het enten tot de uiteindelijke verzorging nadat deze geplant is. Op het eind geven wij onze top 5 bolbomen. Lees gauw verder!

      Wat maakt een bolboom speciaal?

      Onze bolbomen zijn bijzonder populair vanwege hun compacte formaat en opvallende vorm, die elk landschap een speciaal karakter kunnen geven. Bovendien zijn ze relatief gemakkelijk te onderhouden, wat ze ideaal maakt voor zowel ervaren tuiniers als beginners. Dus zelfs met 2 linkerhanden kan jij ze ook verzorgen!

      De levenscyclus van een bolboom

      De levenscyclus van een bolboom is vergelijkbaar met die van andere bomen, maar er is één belangrijk verschil: de vorming van de bol. Dit wordt bereikt door een proces genaamd enten. Wij vertellen jou alles hierover stap voor stap hieronder!

      Hoe wordt een bolboom gemaakt: stap voor stap

      De onderstaande stappen worden doorlopen wanneer er een bolboom wordt gemaakt.

      Stap 1: De keuze van de onderstam

      Alles begint met de keuze van de onderstam. De onderstam is de basis van de boom en bepaalt veel eigenschappen, zoals de groeisnelheid, de grootte en de ziekteresistentie. Het is belangrijk dat de onderstam sterk en gezond is, want dit zal de groei van de boom beïnvloeden.

      Stap 2: De enting

      Vervolgens komt het enten. Dit is een techniek waarbij een stuk van een boom (de ent) wordt gehecht aan de onderstam. De ent zal uitgroeien tot de kruin van de boom, terwijl de onderstam zal fungeren als de wortels en stam.

      Stap 3: De groei

      Na het enten begint de ent te groeien en zich te ontwikkelen. Dit is een belangrijk moment in het leven van de boom, hier besteden wij dan ook veel aandacht aan. Onze kwekers moeten ervoor zorgen dat de ent goed is bevestigd aan de onderstam en dat de boom voldoende water en voedingsstoffen krijgt.

      Stap 4: Het snoeien

      Het is ook belangrijk om de boom regelmatig te snoeien om de bolvorm te behouden. Dit houdt in dat de takken worden afgesneden om de boom compact te houden en de groei van nieuwe takken te stimuleren.

      Stap 5: De verkoop

      Eens de boom volwassen is en de gewenste vorm heeft bereikt, is hij klaar om te worden verkocht. De boom wordt voorzichtig vrij gemaakt en klaargemaakt voor transport naar zijn nieuwe thuis. Wij zwaaien hem met alle liefde uit, zodat hij warm wordt ontvangen bij jou!

      De zorg voor een bolboom

      Bolbomen zijn relatief gemakkelijk te onderhouden, maar er zijn een paar belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je boom gezond blijft:

      Stap 1: Het planten

      Het is belangrijk om de boom op de juiste manier te planten. Dit betekent dat je een geschikte locatie moet kiezen met voldoende zonlicht en ruimte, en dat je de boom op de juiste diepte moet planten.

      Stap 2: Het water geven

      Bolbomen hebben regelmatig water nodig, vooral in de eerste jaren na het planten. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat.

      Stap 3: Het bemesten

      Bemesten is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom voldoende voedingsstoffen krijgt. Het wordt aanbevolen om de boom in het vroege voorjaar te bemesten, net voordat de nieuwe groei begint.

      Stap 4: Het snoeien

      Ten slotte is het snoeien van de boom cruciaal om de bolvorm te behouden. Dit moet doorgaans één of twee keer per jaar gebeuren, afhankelijk van de specifieke boomsoort.

      De top 5 bolbomen van Bomenkopen.nl

      Wij van Bomenkopen.nl zijn erge fans van de bolboom, maar wij hebben ook onze favorieten! Dit is de top 5 volgens ons:

      1. De bolplataan: Deze boom is geliefd om zijn mooie, afbladderende bast en zijn indrukwekkende bladerdak.
      2. De bolcatalpa: Bekend om zijn grote, hartvormige bladeren, die een diepe schaduw creëren.
      3. De bolacacia: Een onderhoudsarme boom met mooie gele bloemen in het voorjaar.
      4. De Photinia Red Robin: Opvallend door zijn prachtige rode voorjaarskleuren, die in de zomer groen worden.
      5. De sneeuwbal: Deze boom heeft mooie witte bloemen vanaf het najaar tot ver in het voorjaar. Deze bolboom houdt van een zonnige plek.

      Bolbomen zijn een geweldige keuze voor elke tuin. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook gemakkelijk te onderhouden. Met de juiste zorg en aandacht kan je genieten van een prachtige bolboom die jarenlang meegaat.

      Wil jij jouw eigen bolboom in de tuin?

      Ben jij nu helemaal fan geworden van bolbomen? Bezoek Bomenkopen.nl om onze volledige collectie te bekijken en je perfecte boom te vinden. We kijken ernaar uit om je te helpen je tuin te transformeren!

      Als je vragen hebt over bolbomen of hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste boom, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zitten onder onze bolboom klaar voor jou!

      Meer inspiratie

      Bomentips van Bomenkopen.nl

      • Groeifeitjes van aangeplante bomen
        06/Jun/24

        Zoek je nog tips en trics voor je net aangeplante boom? Vind jij het lastig om je boom te verzorgen en twijfel je over de groei? Check deze blog!

        Bekijkarrow
      • Waarom de Bolcatalpa onze meest verkochte bolboom is:
        23/May/24

        De Bolcatalpa is een super leuke boom die meteen opvalt door zijn perfect ronde kroon. Onze topper onder de Bolbomen!

        Bekijkarrow
      • Beukenhaag snoeien
        04/Apr/24

        Heb je een mooie beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat Fagus of Carpinus er op zijn best uitziet.

        Bekijkarrow
      • 5 fascinerende feitjes over amberbomen!
        02/Feb/24

        In deze blog hebben we vijf boeiende feitjes voor je verzameld over amberbomen, lees dus snel verder!

        Bekijkarrow

      Bekijk alle berichten arrow

      Inloggen

      Wachtwoord vergeten?

      • Al je orders en retouren op één plek
      • Het bestelproces gaat nog sneller
      • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen